Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

«Που θέλουμε να πάμε;»


    Η χώρα μας βρίσκεται σε μία φάση επανεκκίνησης. Το παλιό προσπαθεί με δόλιο τρόπο να έχει μια καλύτερη εκκίνηση. Γαντζωμένο σε παλαιοκομματικές συνήθειες και έχοντας επενδύσει σε έναν μηχανισμό εκλογικής πελατείας και συναλλαγής θεωρεί ότι δεν ήρθε η ώρα να αποχωρήσει. Θεωρεί ότι η όλη περιπέτεια της χώρας είναι μια περαστική μπόρα και πως αν παραμείνει στην εξουσία θα καταφέρει να κερδίσει ότι σήμερα χάνεται σε επίπεδο αξιοπρέπειας και ουσίας.
   Το χρήσιμο καινούριο παλεύει εσωτερικά με το αν θέλει να μπει στην νέα πολιτική εκκίνηση της χώρας. Θεωρεί ότι είναι χαμένος κόπος να τα βάζεις με τα «ιερά» τέρατα της εξουσίας, της έννομης διαπλοκής και συναλλαγής. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια το καινούριο βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια επιβίωσης μετά τον ξαφνικό δημοσιονομικό γκρεμό της χώρας. Απώλεσε οικονομικές και ψυχολογικές δυνάμεις καθώς κάλυπτε την «τρύπα» του άναρχου κράτους. Συνεχίζει να παλεύει για όσα έχουν απομείνει μετά την επιχειρηματική συρρίκνωση της χώρας και την φορολογική επιδρομή σε ότι στοχευμένα και χωρίς αναπτυξιακή λογική μπορεί να αποφέρει λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Τι γίνεται λοιπόν; Που πάμε;

   Το σίγουρο είναι ότι η ανάπτυξη των αριθμών θα έρθει. Είτε θα είναι στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, είτε θα είναι στο 2014 μικρή σημασία έχει. Το ερώτημα είναι αν η ευημερία των αριθμών θα έχει ως συνέπεια και την ευημερία των ανθρώπων. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η πρακτική του παρελθόντος όπου ουσιαστικά λίγο μας ενδιέφερε για το ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο έχει περάσει. Ο «Θεός» της Ελλάδας μας γύρισε την πλάτη. Οι επιλογές μας έχουν αντίκτυπο και σίγουρα θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Πρέπει να τολμήσουμε να λάβουμε όσο το δυνατό καλύτερη θέση στην επανεκκίνηση της χώρας. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή μας.
   Το εγχείρημα δεν είναι πλέον τόσο δύσκολο πολιτικά όσο στο παρελθόν. Η ηγεμονία κάποιων είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην περιφέρεια και την τοπική κοινωνία πέρασε ανεπιστρεπτί. Οι νέοι πολιτικοί ηγέτες δεν είναι πλέον ούτε αρεστοί, ούτε αξιόπιστοι όταν στηρίζονται στην προσωπική τους προβολή και επιβίωση και όχι στη συλλογική προσπάθεια. Ακόμη και στην κυβερνητική πολιτική η δύναμη του Αντώνη Σαμαρά στηρίζεται στη δύναμη που του παρέχουν οι άλλοι εταίροι.  Είναι δεδομένο ότι εξ ανάγκης καταφέραμε ως Έλληνες να συνεργαστούμε και να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας για το καλό της πατρίδας μας.
   Θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω έναν κίνδυνο. Στο πολιτικά χρεοκοπημένο σύστημα εξουσίας έχουμε σήμερα όχι μια αναγέννηση αλλά ένα επικίνδυνο πολυκερματισμό. Τι διαφορές έχουν άραγε η «Δράση», η «Δημιουργία Ξανά», η «Κοινωνία αξιών» και άλλες παρόμοιες παρατάξεις. Τι διαφορές έχουν άραγε η «Δημοκρατική Αριστερά» με κάποιες συνιστώσες του «ΣΥΡΙΖΑ» ή ακόμη και με το «ΠΑΣΟΚ». Και κυρίως τι διαφορές έχουν η «Νέα Δημοκρατία» με όλους τους άλλους ή ακόμη με κάποιους «αγανακτισμένους», «Ανεξάρτητους Έλληνες», ή και «θυμωμένους» που φέρνουν την «Χρυσή Αυγή» ως τρίτο κόμμα.
   Οι ιδεολογικές διαφορές ή ακόμη και προγραμματικές διαφορές σε πολλά θέματα του τόπου μας υπάρχουν και είναι μεγάλες. Υπάρχει όμως μία και μοναδική απαράμιλλη ομοιότητα. Η δίψα για εξουσία. Η αρχική πρόθεση πολλών να αλλάξουν τον τόπο μετατρέπεται σε έναν διαρκή αγώνα εξουσίας μέχρι τελικής πτώσεως. Και το ερώτημα που γεννιέται τι να ελπίζουμε από εδώ και πέρα.
    Δεν πρέπει να ελπίζουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε στην πολιτική επανεκκίνηση της χώρας να παραμερίσουμε κάποιες από τις διαφορές μας και να συνεργαστούμε. Πρέπει να οραματιστούμε αυτό που ελπίζουμε και να το κάνουμε πράξη. Η αρχή είναι η συμμετοχή μας. Νέα πρόσωπα, άφθαρτα από εξουσιαστική μεγαλομανία πρέπει να εισέλθουν σε όλο τον κορμό διοίκησης της χώρας μας. Δήμοι, περιφέρειες, επιμελητήρια, κεντρική πολιτική σκηνή είναι οι είσοδοι της αλλαγής.  Ας ξεσηκωθούμε ο καθένας όπως μπορεί και συμμετοχικά ας προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το αυτονόητο. Να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Ο δρόμος είναι δύσκολος και μακρύς. Είναι όμως και ο μόνος δρόμος.

Πάρης Τσογκαρλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη
Επιχειρηματίας, Επενδυτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος & ΔΣ ΠΡΩΤΕΑΣ ΑΕ.
Διπλωματούχος (ΑΠΘ) Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών.
Μεταπτυχιακός Διπλωματούχους Επιχειρησιακής Έρευνας και Μηχανο-οικονομικών Συστημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου