Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πλεόνασμα Ελλάδας

    Με τη χρονιά που μπήκε ένα είναι ξεκάθαρο. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πανηγυρίζουμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα. Όσο αναγκαίο και αν είναι για την μελλοντική διαπραγμάτευση της βιωσιμότητας του χρέους μας, τόσο αποκρουστικό ακούγεται κάθε φορά που ένα νέο ραβασάκι από την εφορία φτάνει στα ελληνικά νοικοκυριά. Αλήθεια αναρωτιέμαι τη διαφορά έχει το κούρεμα των Κυπρίων από το έμμεσο και βασανιστικό «κούρεμα» του πλούτου των Ελλήνων. Προφανές είναι ότι πληρώνουν μόνο όσοι έχουν. Για τους μη έχοντες το ανταποδοτικό κράτος περιμένει να κατασχέσει τις περιούσιες τους. «Τυχεροί» στη δική τους ατυχία είναι μόνον οι μη έχοντες και αυτοί που δεν επιχειρούν.
    Το 2014 βρίσκει την Ελλάδα όμως φτωχότερη όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και σε αριθμό φίλων, επιστημόνων, εργατών και ικανών ανθρώπων. Το νέο φαινόμενο της μετανάστευσης που μελλοντικά δείχνει να παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος της χώρας μας. Η ευημερία των αριθμών κάποια στιγμή και εφόσον αρθεί η τραπεζική πιστωτική ασφυξία και τα συνήθη φορολογητέα υποζύγια συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του χρέους, θα αποτυπωθεί και στην οικονομία. Θα γυρίζει ο τροχός και θα δημιουργηθεί μια νέα Ελλάδα με μεγαλύτερα εισοδηματικές και ταξικές διαφορές, με πολιτικές αντιπαλότητες άκρων και με τους Έλληνες διχασμένους. 
    Ο πολιτικός κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μεν δικαιολογημένος αλλά και απειλητικός. Δεν ξέρω πια αν κάποια δράση μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και την κρίση την οποία στωικά ζούμε. Άλλωστε δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το μνημόνιο. Σε αυτό το θολό τοπίο απαιτείται ελπίδα. Χρειάζονται δράσεις ψυχολογίας, αμερόληπτης απόδοσης ευθυνών και συνεχούς έργου. Χρειάζονται κοινωνικά αντανακλαστικά από όλους, αισθήματα συμπαράστασης, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης. Οι κοινωνίες πρέπει ακόμη και εθελοντικά να δράσουν ώστε να καλύψουν το ανύπαρκτο και άπορο κράτος. Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και παιδείας όταν τα προσφερόμενα κονδύλια για το μέλλον μας είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
    Όπως και να έχει δεν φτάνει το πρωτογενές πλεόνασμα. Μόνο το πλεόνασμα Ελλάδας θα μας σώσει.

Πάρης Τσογκαρλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη

Άρθρο από "δήμου δρώμενα ...και άλλα!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου