Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

«ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»



Δημοσιεύτηκε στο Opinion Magazine thinkfree στις 17-1-2016 


Προσδοκίες από την εκλογή του Κυριάκου στη ΝΔ

Η εκλογή του Κυριάκου αλλάζει το πολιτικό τοπίο της χώρας. Έχουν ήδη ακουστεί και γραφτεί πολλά και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερα. Το τσουνάμι της ανάδειξης του πρώτου φιλελεύθερου προέδρου της ΝΔ επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Ο άριστος τακτικιστής Αλέξης είχε ήδη αρχίσει να αποδομείται και η αναπάντεχη εκλογή του Κυριάκου θα δράσει καταλυτικά και στην αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εφτάψυχος Καμμένος απλά θα εξαφανιστεί. Το ΠΟΤΑΜΙ, ο Λεβέντης και το ότι απέμεινε από το παλιό ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Ήδη λαμβάνοντάς το μήνυμα γίνονται και πάλι προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας πόλος επιβίωσης τους με την ταμπέλα κεντροαριστερά και ότι άλλο μπορούν να σκαρφιστούν. Τελικά το μόνο που πολιτικά «κερδίσαμε» από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι συνιστώσες είναι απαραίτητες για την ανάδειξη στην εξουσία αρκεί να μπορούν να είναι υπό έλεγχο.
Η εκλογή του Κυριάκου έχει δώσει έναν νέο και απαραίτητο αέρα προσδοκίας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Μία χώρα που αντί να επουλώνει τις πληγές της ψευτοδιαπραγμάτευσης και της εσωτερικής εκκαθάρισης του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί μανιωδώς να καταδικάσει την επιχειρηματικότητα, να καταργήσει την αριστεία, να δομήσει ένα κράτος ημετέρων με όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις βαφτίζοντας το ψάρι κρέας. Είμαι σίγουρος ότι ο Κυριάκος δεν βιάζεται να κυβερνήσει. Ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μας έχει πλήρη γνώση του τι θα παραλάβει. Προτιμάει μια νέα κυβέρνηση με την στήριξη της υπάρχουσας Βουλής, αν αυτό είναι δυνατό, και την ανασύνταξη της ΝΔ μέσα από τη σύνθεση και την αναγκαία ανανέωση ιδεών, πολιτικών, προσώπων και δομών.
Η πολιτική πασαρέλα έχει ήδη πάρει φωτιά. Οι προσδοκίες των εσωτερικών μονομάχων και υποστηρικτών στην εσωκομματική διαδικασία έφεραν εκατοντάδες ποσταρίσματα από selfies με τον Κυριάκο, ποικίλα άρθρα για την καταλληλότητα του Κυριάκου και δημόσιες και μη τοποθετήσεις για συστράτευση ακόμη και δυνάμεων που μέχρι χθες ήταν έξω από το «μαντρί» αλλά τώρα επιδιώκουν διακαώς να επιστρέψουν. Από την άλλη οι βολεμένες δυνάμεις και οι μηχανισμοί άλλων εποχών, περιμένουν καρτερικά να δουν τις κινήσεις του νέου αρχηγού ελπίζοντας ότι στο βωμό της αναγκαίας συνύπαρξης ακόμη και ετερόκλητων δυνάμεων στο εσωτερικό της ΝΔ,  θα καταφέρουν να κρατηθούν στην επιφάνεια.    
Ο Κυριάκος πιστεύει ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα στην χώρα το δημιούργησε η πολιτική και η πολιτική θα το λύσει, κάτι το οποίο είναι κτήμα στη σκέψη κάθε σώφρων και αμερόληπτου Έλληνα. Οι πέντε λοιπόν προσδοκίες μου από τον Κυριάκο που αποτυπώνουν και τις σκέψεις μου για τα νέα δεδομένα και την αγωνία μου για την πατρίδα μου που επέλεξα να συνεχίζω να ζω και να εργάζομαι, θα είναι και τα βασικά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα.
Πρώτον η σύνθεση μιας νέας ΝΔ με αξιοκρατικά κριτήρια και με κάλεσμα συστράτευσης όλων όσων πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Δεύτερον η αποτύπωση ξεκάθαρων πολιτικών θέσεων που θα αποτελούν την κοινή συνισταμένη όλων των δυνάμεων ετερόκλητων και μη που θα συστρατευτούν σ’ αυτό το κάλεσμα.
Τρίτον η υγιής αντιπολιτευτική και κοινοβουλευτική δυναμική που θα προασπίζει την μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, την ανάδειξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού κράτους.
Τέταρτον το ξεκαθάρισμα δια παντός με το πολιτικό παρελθόν και τις ανεξόφλητες πολιτικές επιταγές.
Πέμπτον η ακόμη και με πολιτικό κόστος προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνίας με παιδεία και πολιτισμό που θα αποτελέσει τον πόλο έλξης όλων όσων εξ ανάγκης άφησαν τη χώρα μας και των νέων μας που γύρισαν την πλάτη στο παλιό πολιτικό κατεστημένο.
Προσδοκία μου και ευχή να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω και ας πάρει και όσες μέρες χρειάζονται. Άλλωστε στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής ήδη υπομείναμε πολλά και συνεχίζει να κινδυνεύει η χώρα με Grexit και άλλες «ιώσεις». Η εκλογή του Κυριάκου είναι η πραγματική ελπίδα που έρχεται. 

Πάρης Τσογκαρλίδης
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών  & Πολεοδομίας Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ

Δημοσιεύτηκε στο ThinkFree

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου