Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Τραπεζικές από...καλύψεις


Για την τράπεζα Αττικής μετά και τον ντόρο με τον τέως υπερθεματιστή Καλογρίτσα γράφτηκαν πολλά. Τόσα πολλά που κάθε Έλληνας, μικρομέτοχος τραπεζών και μη, δίκαια αναρωτιέται, πως είναι δυνατό όλα αυτά να αποκαλύπτονται αίφνης μόνο επειδή ο κουμπάρος και εργολήπτης δημόσιων έργων ως νέα τραπεζική Ιφιγένεια «θυσιάζεται» στον βωμό της νεοσύστατης τηλεοπτικής πραγματικότητας. Τόσα μυστικά καλά θαμμένα που έπρεπε να έρθει το κοινό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού ενιαίου μηχανισμού εποπτείας, γνωστού ως SSM, να ξεκαθαρίσει και πάλι το τοπίο του ήδη απαξιωμένου επενδυτικά αλλά και στη συνείδηση του απλού καταθέτη τραπεζικού συστήματος.
Για την σκανδαλώδη υπόθεση αυτή, δεν θα σταθώ στα συσσωρευμένα 800 εκατομμύρια ευρώ εισφορών του ταμείου των μηχανικών, του ΤΣΜΕΔΕ, που χάθηκαν τουλάχιστον λογιστικά ως σήμερα στις απανωτές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της μη συστημικής τράπεζας Αττικής. Δεν θα σταθώ ούτε στα προνομιακά δάνεια με επιτόκιο κάτω του κόστους και στην έκδοση εγγυητικών με μηδενική προμήθεια ενώ ένας απλός επιχειρηματίας δεν τολμά να περάσει ούτε κατά διάνοια το κατώφλι της τράπεζας. Δεν θα αναρωτηθώ καν πως μετά από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις η ΤτΕ  επέδειξε τόση ανοχή, ή ακόμη και για κάποιο χρονικό διάστημα άγνοια, στην έλλειψη αξιόπιστου μηχανογραφικού συστήματος στην τράπεζα και στον υπολογισμό του επιτοκίου αναφοράς με το χέρι. Θα περιμένω τις εξελίξεις και ίσως και τη δικαιοσύνη να κρίνουν τις διοικήσεις για την κακοδιαχείριση, τις παρατυπίες και παρανομίες στην χορήγηση των δανείων. Θα αγνοήσω τέλος επιδεικτικά την άποψη-δήλωση  του κυρίου Δραγασάκη, οικονομικού συμβούλου για πολλά χρόνια της τράπεζας, σχετική με την αναγκαιότητα παράλληλου τραπεζικού συστήματος.
         Θα σταθώ ωστόσο και θα επισημάνω μια πτυχή των αποκαλύψεων που πολλοί ενασχολούμενοι με το χρηματοπιστωτικό σύστημα υποπτευόμασταν και σιγοψιθυρίζαμε. Και θα το κάνω διότι πολύ φοβάμαι ότι πιθανότητα η ίδια τακτική να ακολουθήθηκε και στις άλλες τράπεζες μας, τις συστημικές, αυτές που σώσαμε πολλάκις φορές με λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων και που απαξιώνονται καθημερινά στο πολύπαθο Ελληνικό χρηματιστήριο.
      Αναφέρομαι στον παράτυπο τρόπο κάλυψης μέρους της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αξίας 57,35 εκατομμύριών ευρώ. Έλληνες επιχειρηματίες, προφανώς πελάτες της τράπεζας με ανοίγματα, με τρόπο που δεν αποκλείεται να ήταν και εκβιαστικός, συμμετείχαν στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με δανεισμό από την ίδια την τράπεζα και σύμφωνα θεωρητικά με τους κανόνες της εποπτεύουσας ΤτΕ. Μέτοχοι με δανεικά κοινώς. Και αγύριστα θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος σε πολλές περιπτώσεις.
        Τα ερωτήματα πολλά και ίσως να  δοθούν απαντήσεις προσεχώς. Κάποια όμως φοβίζουν ιδιαίτερα και δεν ειπώθηκαν ευθαρσώς ακόμη. Τι γίνεται πραγματικά με τις υπόλοιπες τράπεζες; Πόσο σίγουροι είμαστε ότι και στις δικές τους αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν ακολουθήθηκε η ίδια τακτική; Γιατί να είναι παράτυπη αυτή η διαδικασία μόνο για την Αττικής; Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι θα διαχειριστούνε οι τράπεζες μας  τα κόκκινα δάνεια με συνέπεια και καθαρά επιχειρηματική αιτιολόγηση; Φαίνεται ότι είναι δύσκολη ως αδύνατη η αναγκαία επαναφορά εμπιστοσύνης στο επιχειρείν και στην τραπεζική. Στην μνημονιακή πραγματικότητα ομηρίας φόρων και δανείων η διαφάνεια και οι ίσοι κανόνες για όλους πρέπει να είναι τα δεδομένα και όχι τα ζητούμενα. Φαίνεται ότι απέχουμε πολύ από μια τέτοια πραγματικότητα. Ως τότε μένει να δούμε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.

                                                                  Δημοσιεύτηκε στο πρώτο φύλλο της νέας freepress ΑΝΑΤΡΟΠΗ στις 6-10-2016

Πάρης Τσογκαρλίδης
Επενδυτικός Σύμβουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου