Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Μια δεύτερη ευκαιρία ακόμη και στα πενήντα


Αναρτήθηκε στο myportal.gr στις 4-5-2017
Επιχειρείς, δημιουργείς, προσφέρεις θέσεις εργασίας, πληρώνεις φόρους, καταναλώνεις και κάποια στιγμή πέφτεις έξω. Πέφτεις έξω, όχι γιατί είσαι «μπαταχτσής» ή γιατί αγόρασες με δανεικά μια βιλλάρα ή ένα αυτοκίνητο πέρα των οικονομικών σου δυνατοτήτων. Πέφτεις έξω γιατί πολύ απλά η δουλειά σου έτσι όπως την ήξερες άλλαξε. Είσαι βιοτέχνης, κατασκευαστής, έμπορος και μέσα στα χρόνια της κρίσης ήσουν ήδη ανοιγμένος. Είχες ανοιχτεί τόσο γιατί επιζητούσες μεγαλύτερο τζίρο άρα προστιθέμενη κερδοφορία, είτε γιατί λόγω του επαγγελματικού Ελληνικού φιλότιμου έκανες πλάτες σε πελάτες σου που για χρόνια ήταν υγιείς και φάγατε ψωμί μαζί.
Στην σημερινή οικονομική κρίση που έχει ήδη οδηγήσει σε τρία μνημόνια, η παραπάνω περιγραφή είναι μία συνηθισμένη κατάσταση για πολλούς που ανήκαν στην άλλοτε δυνατή μεσαία τάξη και σήμερα είναι νεόπτωχοι. Ζουν ανάμεσα μας, είναι κοντά στα πενήντα και παραπάνω, είναι πολλοί, μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους και τώρα χρωστάνε στα ασφαλιστικά τους ταμεία, έχουν μαυρισμένο ΑΦΜ και αν είναι τυχεροί κάνουν κανένα μεροκάματο στην μαύρη εργασία που ανθεί ή σε κάποιον Δήμο. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να είναι για λύπηση και ανήκουν στην ομάδα των ανθρώπων της δημιουργίας και της προκοπής.
Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζονται με τη ρητορική «ας πρόσεχαν» και ότι πιθανότατα «βγάλαν» τα λεφτά που δανείστηκαν από τις τράπεζες έξω και τώρα το «παίζουν» φτωχοί. Σίγουρα ανάμεσα τους υπάρχουν και τέτοιοι και μην έχετε αμφιβολία ότι ζουν ζωή χαρισάμενη σε σχέση με την σημερινή πραγματικότητα. Πιθανότητα επιχειρούν ήδη με άλλο ΑΦΜ ή με έδρα στην όχι και τόσο μακρινή Βουλγαρία.
Αυτοί ωστόσο που τους ξεχάσαμε ως Πολιτεία δεν είναι άχρηστοι, ούτε πονηροί. Μπορεί να φοροδιαφύγαν την εποχή των «παχιών αγελάδων», μπορεί να αντιμετώπισαν το κράτος ως δυνάστη των κερδών τους ή ως περαστικό εισπράκτορα, δεν σταμάτησαν όμως να δημιουργούν και να επιχειρούν. Τους έχουμε σήμερα ανήμπορους και χωρίς δεύτερη ευκαιρία και τους «κοπανάμε» ασφαλιστικές εισφορές και πρόστιμα γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκκαθαρίσουν τις εταιρίες τους. Κάποιοι τυχεροί θα χάσουν κάποια από τα ακίνητα που αγοράσαν την καλή εποχή καθώς οι τράπεζες θα πλειστηριάσουν ότι μπορούν. Κάποιοι όμως ίσως και να χάσουν την πρώτη κατοικία τους όταν ολοκληρωθεί η αναγκαία διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Το σίγουρο ωστόσο είναι πως αν τους δινόταν μια ευκαιρία να ξαναεπιχειρήσουν πολλοί θα είχαν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα και ίσως να μπορούσαν σε μία πραγματική οικονομία να ξαναδημιουργήσουν.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους;
Πρέπει πρώτα από όλα να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη τους και να τους δώσουμε φορολογικά κίνητρα να ξαναενταχθούν στον επαγγελματικό στίβο ή στην αγορά εργασίας. Οι εταίροι ή οι μέτοχοι των υπό εκκαθάριση εταιριών που είναι πολλές, μπορούν να περνάνε από μια διαδικασία αξιολόγησης ώστε για αυτούς που αποδεδειγμένα πέσαν έξω να παγώνουν οι προστιθέμενες εισφορές. Αν μάλιστα με τη διαδικασία ενός προσωρινού ΑΦΜ καταφέρουν να επιχειρήσουν να διαγράφονται οι εξωφρενικές εισφορές που συσσωρεύτηκαν ανάλογα με τα χρόνια που θα επιχειρήσουν. Ούτως ή άλλως μπαίνοντας στον επιχειρηματικό στίβο θα είναι υποχρεωμένοι να εισφέρουν στον ασφαλιστικό τους φορέα και να πληρώσουν τους σχετικούς φόρους έστω και μειωμένους για κάποιο χρονικό διάστημα. Η δε πρώτη κατοικία να προστατεύεται δια σχετικού νόμου μόνο για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται στη διαδικασία εύρεσης εργασίας ή δεύτερης ευκαιρίας στο επιχειρείν.
Λύσεις και προτάσεις μπορούν να υπάρξουν με ιδιαίτερα ευεργετικό όφελος τόσο για την οικονομία όσο και για τους ίδιους. Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω και το γιατί ένας συνταξιούχος που θέλει να επιχειρήσει να τον ωθούμε να το κάνει παρανομώντας και να μην του δίνουμε τη σχετική δυνατότητα χωρίς να χάνει τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα του παρά μόνο προσωρινά.
Πρέπει ως λαός να σταματήσουμε να μιζεριάζουμαι και να γίνουμε εμμονικοί μόνο με την δουλειά. Το μόνο που λείπει είναι αυτό το περιβάλλον που θα δώσει το σχετικό κίνητρο. Και σίγουρα η περιστασιακή εργασία στο Δημόσιο με νέα γενιά συμβασιούχων καθώς και η προκαταβολή φόρου 100% για όλους ανεξαιρέτους που επιχειρούν και δηλώνουν κερδοφορία δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Πάρης Τσογκαρλίδης
Επενδυτικός Σύμβουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου