Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Ο βιασμός της λογικής

Δημοσιεύτηκε στην ΑΝΑΤΡΟΠΗ στις 28/6/2018

Πόσο λογικό είναι να υπογράφεις παραχωρήσεις-πωλήσεις δημόσιας περιουσίας ενώ μέχρι πρότινος ήσουν αντίθετος και στα κάγκελα της «δημοκρατικής» αντίστασης;
Πόσο λογικό είναι να υπογράφεις μνημόνια τα οποία θα έσκιζες και θα καταργούσες;
Πόσο λογικό είναι να παράγεις πλεονάσματα από φόρους που θα καταργούσες;
Πόσο λογικό τέλος είναι παρόλα τα ψέματα ή καλύτερα παρά «τα λόγια τα μεγάλα» να συνεχίζεις να συγκυβερνάς με ευκαιριακούς πατριώτες που υπερψηφίζουν πολλά αντίθετα από τον προγραμματικό τους λόγο;
Η απάντηση είναι απλή. Στην Ελληνική μνημονιακή πραγματικότητα είναι απολύτως λογικό. Μετά τις αυταπάτες, τα ψευτοδιλήμματά, και τις ανούσιες χρονικά διαπραγματεύσεις τα αντανακλαστικά της κοινωνίας είναι εν υπνώσει. Τα χρόνια της πλασματικής ευημερίας και του καταναλωτικού εθισμού καθώς και η πολιτική των επιδοτήσεων και της παραχολογίας έκανε τους Έλληνες να επιλέγουν την λογική του «λεφτά υπάρχουν», και από το «μαζί τα φάγαμε», να προτιμούν «να χορέψουν τις αγορές».
Και τώρα, μετά από πολλά χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας και κοινωνικής και πολιτισμικής φτωχοποίησης άρχισε κάτι να φαίνεται στην άκρη του τούνελ. Είναι η έξοδος από τα μνημόνια. Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης είναι μια ευκαιρία να αποτινάξει επιτέλους τα δεσμά της λιτότητας.
Πόσο λογικό σας ακούγεται;
Πόσο λογικό είναι αυτοί που μας έδωσαν κοντά στα διακόσια δις ευρώ δανεικά, αλλά όχι αγύριστα, να μας επιτρέψουν να υποτροπιάσουμε στις δικές μας παλιές συνήθειες;
Πόσο λογικό είναι να μας χαρίσουν εκ νέου χρέος και να μας αφήσουν ελεύθερους να «μεταρρυθμιστούμε» ακόμη περισσότερο;
Η απάντηση είναι και πάλι απλή. Καθόλου λογικό. Η Ελλάδα μας θα βρίσκεται σε ενισχυμένη επιτήρηση για πολλά ακόμα χρόνια. Χρέος δεν θα μας χαριστεί. Πρέπει η περιπέτεια της χώρας μας να είναι παράδειγμα προς αποφυγή για τα υπόλοιπα κράτη μέλη.  Παράλληλα πρέπει στα δύο επόμενα χρόνια να εφαρμόσουμε τις αυξήσεις στους φόρους και τις μειώσεις των συντάξεων στα οποία συμφωνήσαμε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων διάσωσης. Μετά από χρόνια πολιτικών κρίσεων και υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν οι αγορές καραδοκούν να μας βάλουν και πάλι σε περιπέτειες. Το χρηματοδοτικό μαξιλάρι μέσω των ομολόγων που εκδόθηκαν εκτός από μία ακριβή επιλογή είναι και ένα καθημερινό βαρόμετρο των προθέσεων μας.
Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν;
Η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια, η κυβέρνηση του Τσίπρα θα αγκομαχά να κρατηθεί μέχρι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, η αντιπολίτευση θα ακολουθεί την θεωρία του ώριμου φρούτου με σκοπό την εξουσία και πολλοί Έλληνες θα συσσωρεύουν ακόμη περισσότερο εσωτερικό χρέος καθώς θα αδυνατούν να πληρώσουν βεβαιωμένους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. 
Ωστόσο μετά από την ολοκλήρωση της αναδιανομής πλούτου και της ακίνητης περιουσίας, την ολοκλήρωση των επενδύσεων σε υποδομές, την τουριστική αναβάθμιση των καταλυμάτων, υψηλών προδιαγραφών κυρίως, και την μεταστροφή της επιχειρηματικότητας σε καινοτόμες, αγροτικές και εξωστρεφείς επιλογές, θα έρθει μία διαρκής ανάπτυξη που θα επαναφέρει αργά αλλά σταθερά την κανονικότητα.
Είναι λογικό επομένως να μην ανησυχούμε;
Ευελπιστώ η απάντηση να δοθεί σύντομα με συναίσθημα λογικής και χωρίς αυταπάτες. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που η επόμενη κυβέρνηση δεν θα καταργήσει τις μέχρι σήμερα συμφωνίες και που σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής μας είμαστε οι μόνοι που ευτυχώς δεν απωλέσαμε την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα που άλλοι κυνηγούν να κατακτήσουν.

Πάρης Τσογκαρλίδης
Επενδυτικός Σύμβουλος -
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου