Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ανάλυση: Πως φθάσαμε στο sell off των τραπεζικών μετοχών



     Αν ο καθρέφτης της οικονομίας μιας χώρας είναι το χρηματιστήριο και η ανάπτυξη είναι δουλειά των τραπεζών τότε «πτωχεύσαμε» και πάλι. Η σημερινή εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς και των τραπεζικών αποτιμήσεων δεν μπορούν να οδηγήσουν σε άλλο συμπέρασμα.

    Οι τράπεζες έχουν απωλέσει τους τελευταίους μήνες σχεδόν το 70% της αξίας τους. Το σύνολο της κεφαλαιοποίησης, δηλαδή της χρηματιστηριακής τους αξίας, δεν ξεπερνά και για τις τέσσερις συστημικές, και πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες μας, τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.  Χαρακτηριστικά η τράπεζα Πειραιώς, που θυμίζω πως έχει απορροφήσει το υποτιθέμενο υγιές κομμάτι πολλών κρατικών και μη τραπεζών, αποτιμάται σήμερα λίγο πάνω από μισό δις ευρώ. 

    Η εύκολή ερμηνεία των ημερών είναι πως οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) τους στο 15-25% μέχρι το 2021, από 48% στο β’ τρίμηνο του 2018. Υποθετικά το μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει τη διαδικασία μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών. Το ισχυρό οικονομικό momentum, περιλαμβανομένης της ανάκαμψης στη στεγαστική αγορά, που βρίσκεται στα αρχικά στάδια, η αυξανόμενα δυναμική δευτερογενή αγορά χονδρικής πώλησης NPEs και ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των στρατηγικών κακοπληρωτών με την πάροδο του χρόνου, είναι κάποιες από τις προσδοκίες. 

    Είναι χαρακτηριστικό πως στη μόνη «θετική» έκθεση των ημερών από ξένους οίκους, η Goldman Sachs αναφέρει ότι η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ -εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη. Και είναι φανερό πως το σοκ από την κατάρτιση του «εκτός ορίων»  Ιταλικού προϋπολογισμού με έλλειμα 2,50% -αντί του 1,6% - πέρα από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της δεκαετίας στο 3,3%, προϊδεάζει πως και σε άλλες χώρες όπως η δική μας, στο βωμό της λαϊκίστικης προσέγγισης  θα επιχειρηθούν αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα ή από τους κανόνες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys ανέβαλε την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας μας.

    Αυτό που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη αναστάτωση είναι ότι οι αγορές βλέπουν αδυναμία άντλησης κεφαλαίων στις τράπεζες και η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να ενεργοποιήσει κρυμμένα προσχέδια καλυμμένης κρατικής διάσωσης. Αν και θεωρητικά και πρακτικά οι τράπεζες διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα όρια, η ΕΚΤ και ο SSM (Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών) δεν μπορούν να ζητήσουν επιτακτικά άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση. Καθώς όμως οι αγορές προσπαθούν να προεξοφλήσουν τις μελλοντικές εξελίξεις, ο διάχυτος φόβος πλέον για τις τράπεζες είναι πως δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έτσι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα χρειαστούν νέα κεφάλαια που αθροιστικά μπορούν να φτάσουν και τα 6 δις ευρώ. 

     Όπως και να έχει το σενάριο τρόμου εξελίσσεται και μπορεί να μην είναι στην πολιτική ατζέντα, έχει όμως επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει λοιπόν τα αντανακλαστικά όλων να είναι άμεσα. Δεν υπάρχει χώρος ούτε χρόνος για αποκλίσεις στον σχεδιασμό. Οι τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν τον βραχίονα ανάπτυξης αν τους δοθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματικότητα. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας φέρει τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας σε επίπεδα που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι βγήκαμε από τα μνημόνια.


Πάρης Τσογκαρλίδης
Επενδυτικός Σύμβουλος – Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη
MSc Stanford University

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου