Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να βγει ξανά στις αγορές


(Δημοσιεύτηκε στο ειδησιογραφικό portal voria.gr στις 13-4-2019) 
 Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκε ένα μεγάλο ράλι στην αγορά των Ελληνικών ομολόγων που οδήγησε το κόστος δανεισμού δεκαετίας της χώρας μας στο 3,3%. Καλοδεχούμενη εξέλιξη αλλά ίσως και πρόσκαιρη. Ακριβώς ένα μήνα πριν και μετά την τελευταία έκδοση δεκαετίας με κόστος 3,90%  η προσδοκία ήταν σταδιακά να αποκλιμακωθεί προς το 3,50%.
Κάθε μείωση του κόστους δανεισμού μας έστω και με ένα ποσοστό της τάξης του 0,10% πέρα από τις προσδοκίες, αλλάζει τα μοντέλα αποτίμησης της οικονομίας και των τραπεζών, αυξάνει το αξιόχρεο της χώρας μας και πάνω από όλα δημιουργεί ψυχολογία. 

Είναι ωστόσο διατηρήσιμη αυτή η εξέλιξη; 
Υπό προϋποθέσεις είναι. Μπορούμε άμεσα να ελέγξουμε την επενδυτική διάθεση αυτών που προτιμούν Ελλάδα με νέα έκδοση ομολόγων πενταετίας ή επταετίας. Αν ήταν ευκαιρία η προ μηνός νέα έκδοση δεκαετίας μετά από πολύχρονο αποκλεισμό μας από τις αγορές, τότε είναι μοναδική ευκαιρία ένα νέο τόλμημα ακόμη και αν είναι εκτός προγραμματισμού του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Πέρα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού δανεισμού του ΔΝΤ – ακόμα και αυτού με κόστος 5,1% - θα ενισχύσει το μαξιλάρι ρευστότητας και θα δώσει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / Δημοσίου που προβλέπει τη μεταφορά 15-20 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων σε Εταιρίες Ειδικού Σκοπού, που θα συστήσουν οι τράπεζες.
Στον πίνακα που ακολουθεί η εικόνα δείχνει σουρεαλιστική. Η Ελλάδα μας που μέχρι πρότινος ξορκιζόταν ως το μόνο κακό του Ευρωπαϊκού νότου δανείζεται, με αξιολόγηση πολύ χαμηλότερη από τους άλλους, με κόστος καλύτερο από αυτό της Κίνας και του Κατάρ. Αν δε η τάση συνεχιστεί μπορεί να  φτάσει να δανείζεται με καλύτερους όρους από την Ιταλία.

Αυτή η θετική εξέλιξη για να είναι διατηρήσιμη σε όρους κανόνων αγοράς θα πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί από τους ξένους οίκος ( S&P, Moodys, Fitch) το αξιόχρεο της χώρας μας.
Αν και είναι δεδομένο πως οι αγορές «ποντάρουν» ήδη σε πρόωρες εκλογές και προδιαγράφουν αλλαγή σκυτάλης στην κυβερνητική πολιτική μέσω εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι σίγουρο ότι οι νυν κυβερνώντες θα «παίξουν» το στοίχημα. Μπορούν ωστόσο να κάνουν όλες αυτές τις ενέργειες που χρειάζεται ώστε να αποδειχτεί αν αυτή η τάση είναι πραγματική και διατηρήσιμη.


Πάρης Τσογκαρλίδης
Επενδυτικός Σύμβουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη
MSc Engineering-Economic Systems & Operations Research, Stanford University

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου