Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

(Δημοσιεύτηκε στο δημοσιογραφικό portal GRTimes στις 23-4-2019)
Έχει γίνει ανέκδοτο το να είναι κάποιος περιφερειακός, δημοτικός ή κοινοτικός υποψήφιος. Το να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής είναι καλύτερα, αλλά και εκεί ο συνωστισμός των εκλεκτών των κομμάτων για αναλογικά πολύ λιγότερες εκλόγιμες θέσεις είναι και αυτό ένα θέμα συζήτησης.
Συνήθως αυτοί που χλευάζουν τους υποψηφίους, επικαλούμενοι τον πολύ μεγάλο αριθμό τους, είναι αυτοί που κάνουν και την περισσότερη κριτική και συνήθως επιζητούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και του τόπου τους.
Ωστόσο τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά;
Πως τελικά θα αλλάξει ο τόπος αν δεν περάσει ένας μεγάλος ομολογουμένως αριθμός ανθρώπων από την βάσανο της υποψηφιότητας και της δοκιμής;
Πως άραγε θα επικοινωνηθούν αναλογικά τα προβλήματα και οι προσδοκίες του κόσμου αν δεν υπάρχουν εκπρόσωποι τους;
Και τελικά γιατί κατεβαίνει κάποιος υποψήφιος ή ενδιαφέρεται ξαφνικά για την πολιτική;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω είναι πολυποίκιλες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι κοινές για όλους. Το μόνο σίγουρο ωστόσο που μπορώ πλέον και εμπειρικά να πω, είναι πως η συμμετοχή είναι πολύ καλύτερη από την αποχή. Η συμμετοχή στα κοινά αλλά και η ενεργή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Η συμμετοχή και του υποψηφίου αλλά και του ψηφοφόρου.
Μα το πιθανότερο είναι κάποιος να θέλει να ασχοληθεί για να βολευτεί ή σίγουρα εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα. Σπάνια η ανιδιοτέλεια είναι ο οδηγός της ενασχόλησης με τα κοινά. Άλλωστε ζούμε μια γενικευμένη και παρατεταμένη περίοδο, βαθιάς πολιτικής αμφισβήτησης, ασάφειας και δυσπιστίας όλων όσων ακούμε  απ’ όπου κι αν αυτά λέγονται.
Στην δημοκρατία οι πολίτες είναι αυτοί που επιλέγουν πρόσωπα και αναθέτουν αποστολές. Ο μόνος τρόπος αυτό να συμβεί είναι κατά τη διάρκεια μίας εκλογικής διαδικασίας. Ο νόμος του Κλεισθένη στην Αυτοδιοίκηση θα δώσει το αποτέλεσμα για τους εκλεκτούς εκπροσώπους από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα αναλογικά. Ακόμη αναρωτιέμαι γιατί αντί αυτής της επίφοβης διαδικασίας ως προς την μελλοντική διοίκηση του τόπου δεν επιλέχτηκε το πιο απλό και δίκαιο για τους πολίτες. Να μπορούν να εκλέξουν περιφερειακό, δημοτικό και τοπικό σύμβουλο ανεξάρτητα από τον συνδυασμό που κατεβαίνουν.
Στην εκλογική μάχη που εξελίσσεται καλό είναι να αναζητηθούν τα πρόσωπα που πραγματικά μπορούν να εκπροσωπήσουν καλύτερα τον κάθε ψηφοφόρο. Οι επιλογές σίγουρα είναι πολλές. Ίσως και κουραστικά πολλές. Η αναζήτηση άλλωστε της σωστής επιλογής δεν μπορεί να γίνει αβίαστα. Η κάρτα, η προβολή ή το φυλλάδιο του κάθε υποψηφίου μπορεί να βοηθήσει. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο πως κάποιοι υποψήφιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή και την εμπειρία ανάλογης προβολής. Ελάχιστοι στο σύνολο δε, έχουν την δυνατότητα τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής προβολής.
Στις μέρες που έρχονται λοιπόν μη γυρνάτε την πλάτη σε εμάς που σας πλησιάζουμε. Μπορεί πέρα από την επιλογή του φίλου σας, του συγγενή σας, του έχοντος την ίδια καταγωγή ή το ίδιο επάγγελμα με εσάς, να υπάρχει και κάποιος ή κάποια μου να μπορεί να σας εκπροσωπήσει επάξια στον τόπο σας. Δώστε λίγο από τον χρόνο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου