Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Ο πραγματικός κίνδυνος του Brexit

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ThessNews στις 9-7-2016


Μετά την αναπάντεχη έκβαση του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία και την άμεση κατάρρευση των αγορών και της στερλίνας, όλοι, ειδικοί και μη, ακόμη και κάποιοι που ίσως να μην έχουν πατήσει το πόδι τους στην Αγγλία ώστε να έχουν αφουγκραστεί την εκεί κουλτούρα, έσπευσαν σε σκέψεις και τοποθετήσεις σχετικά με τον μεγάλο κίνδυνο της υλοποίησης του Brexit.
Οι πρόσφατες παραιτήσεις των υποστηρικτών της ρήξης με την Ευρώπη που με λαϊκίστικη προσέγγιση  άγγιξαν τα πατριωτικά φίλτρα των κλειστών συνόρων, της ιδιαιτερότητας των Βρετανών και της αυτονομίας τους, αποδεικνύουν περίτρανα ότι πραγματικός σχεδιασμός για την μελλοντική πορεία της χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει. Η πολιτική δίνη στην οποία μπαίνει το Η.Β είναι μια αναπάντεχη και αυτή εξέλιξη που πράγματι μπορεί να καταλήξει και σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή στην προσπάθεια διαλόγου με την ΕΕ των 27 για την αξιολόγηση των όποιων ενεργειών προβλέπονται στην αχαρτογράφητη νέα περιπέτεια της Ευρώπης των λαών. Από την άλλη και η ΕΕ των 27 με κύριο εκφραστή την Γερμανία δείχνει ανέτοιμη για τις εξελίξεις και σίγουρα συνεχίζει στο ίδιο πεζό γραφειοκρατικό μοτίβο της εφαρμογής των συνθηκών που πρώτη φορά δοκιμάζονται στην πράξη.
Ποιος είναι όμως ο πραγματικός κίνδυνος του Brexit; Είναι το ενδεχόμενο ενός domino effect -φαινόμενο του ντόμινο- νέων δημοψηφισμάτων, «δηλητηρίασης» της οικονομίας και ανόδου του Ευρωσκεπτικισμού; Είναι το ενδεχόμενο απόσχισης της Σκωτίας ή και της Βόρειας Ιρλανδίας από ένα βαθιά διαιρεμένο πλέον Βασίλειο; Ή μήπως είναι ο τρόμος των αγορών και της προβλεπόμενης συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας και όχι μόνο, που ήδη έφεραν και την προστασία από άμεσες ρευστοποιήσεις μεγάλων αμοιβαίων κεφαλαίων επενδυμένων στην αγορά ακινήτων θυμίζοντας ημέρες του 2008 όταν ξεκίνησε  το σκάσιμο των ενυπόθηκων δανείων στην Αμερική;
Θα μπορούσα πολύ εύκολα να αναλύσω την κάθε πτυχή της εξέλιξης του Brexit με χρηματοοικονομικούς όρους αλλά θα προτιμήσω να σταθώ στον πραγματικό κατά την ταπεινή μου άποψη κίνδυνο του Brexit.
Ας αναλογιστούμε λοιπόν μετά την αφομοίωση των όποιων κραδασμών των αγορών που αρέσκονται ιδιαίτερα στο παιχνίδι των διακυμάνσεων και της κερδοσκοπίας, τα πραγματικά δεδομένα της μετά Brexit εποχής. Έχοντας ως πολύ πιθανό δεδομένο την παραμονή της στερλίνας σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, την οικονομική και εμπορική συμπαράσταση των Αμερικάνων που να μην ξεχνάμε ότι δεν πήραν ξεκάθαρη θέση κατά του Brexit, η εναπομείναντα μετά τις τυχόν αποσχίσεις Μεγάλη Βρετανία ενδεχομένως και να τα καταφέρει. Ας φανταστούμε την πιθανότητα το εμπορικό ισοζύγιο και το ΑΕΠ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να επανέλθει σε επίπεδα αναπτυξιακά για την χώρα και μετά την αρχική φυγή και αποεπένδυση πολλών πολυεθνικών να ξεκινήσει ένας γύρος επιστροφής σε μία αγορά που οι τιμές των ακινήτων θα έχουν εκλογικευτεί και σε ένα νόμισμα που θα προβλέπεται πλέον η σταδιακή αύξηση του.
Ποιο θα είναι το μήνυμα στην ΕΕ των 27 ή των 30 ως τότε μετά την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών νέων κρατών μελών; Τι θα σημαίνει άραγε η ξεχωριστή περίπτωση της Αγγλίας που θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την πολιτική ομάδα του Γιουνκέρ και του Σόιμπλε;
Είναι ξεκάθαρο πως ο πραγματικός κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης και η ταφόπλακα του οράματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης θα έχει μπει σε αυτή την περίπτωση. Όπως το κακό πείραμα της Ελλάδας ήταν και είναι παραδειγματικό για τα άμεσα αντανακλαστικά της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, έτσι και η επιτυχής έκβαση της πορείας της Αγγλίας θα δημιουργήσει σοβαρές φυγόκεντρες τάσεις μέσα στο κλειστό κλαμπ της Ευρώπης. Μα θα μου πείτε οι Βρετανοί έχουν το δικό τους νόμισμα. Ας μην ξεχνάμε ότι το δικό τους νόμισμα έχουν οι Σκανδιναβοί και πολύ εύκολα θα αποκτούσαν και πολλοί Ευρωπαίοι του νότου. Ο πραγματικός κίνδυνος λοιπόν βρίσκεται στο μέλλον και στην τυχόν απραξία των κρατών μελών των 27 που δε θα μπορέσουν να δουν τα πραγματικά πολιτικά μηνύματα του Brexit και θα προσκολλήσουν στην εμμονική διαδικασία έναρξης του διαλόγου απένταξης και της τιμωρητικής διάθεσης των όποιων νέων συμφωνιών.
Πάρης Τσογκαρλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη
Επενδυτικός Σύμβουλος & Ηλεκτρολόγος μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου